معرفی دانشگاه های ترکیه
در این مقاله قصد داریم به معرفی دانشگاه های ترکیه بپردازیم. دانشگاه هایی که دارای رتبه بالایی هستند ، با شهرت گسترده ای در ترکیه واقع شده اند و به دلیل معرفی برخی از برترین دانشجویان در سراسر جهان شناخته شده اند. این کشور چندین مدرسه و کالج عالی رتبه برای ادامه تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد ، لیسانس یا دکترای دارد. دانشگاه Koc ، دانشگاه Sabanci و Bilkent تنها برخی از بسیاری از موسسات در ترکیه هستند که در لیست های برترین دانشگاه ها دررتبه بندی جهانی قرار دارند.
دانشگاه ها در ترکیه از قرن پانزدهم شروع به ظهور می کنند ، ولی دولت ترکیه پس از استقلال دولت در آغاز قرن 20 اقدام به مدرن سازی آنها و ایجاد سیستم آموزشی متمرکز کرد. در سال 2018 ، ترکیه با تصاحب جایگاه 43 ام در 50 سیستم قوی آموزش عالی جهان قرار گرفت.
دانشگاه های کشور ترکیه به لطف معرفی سیستم بولونیا، از استانداردهای کیفیت اروپا پیروی می کنند و یکی از برترین رتبه ها را در رتبه بندی دانشگاههای جهان به خود اختصاص می دهند.در رتبه بندی بهترین دانشگاه های جهان QS 2021 ، 9 موسسه آموزشی ترکیه وجود دارد که 2 مورد از آنها در بین 500 دانشگاه برتر جهان هستند. این یک نتیجه چشمگیر برای سیستم آموزش عالی نسبتاً جوان ترکیه است. علاوه بر این ، برخی از دانشگاه های فنی ترکیه اغلب با دانشگاه های ایالات متحده مقایسه می شوند و 8 موسسه آموزش عالی این کشور توسط نهاد ABET تایید شده اند. با این حال ، دانشگاه های دولتی در ترکیه شهریه کمتری در مقایسه با دانشگاه های ایالات متحده و اروپا دریافت می کنند.
معرفی دانشگاه های ترکیه – شرایط عمومی
دانشگاه های ترکیه بورسیه های تحصیلی به دانشجویان ممتاز تخصیص می دهند. به عنوان مثال ، تقریباً تمام دانشگاه های خصوصی 20-70٪ از کل شهریه متقاضیان با معدل بالا را پوشش می دهند. علاوه بر کمک مالی از دانشگاه ها ، بورس های تحصیلی دیگری نیز در ترکیه وجود دارد. به عنوان مثال ، برنامه دولتی Türkiye Burslari و کمک مالی از شورای تحقیقات علمی و فناوری ترکیه.
تحصیل در خارج از کشور دانشگاه های ترکیه این فرصت را به دانشجویان می دهند که یک ترم تحصیل را در خارج از کشور بگذرانند. تقریباً همه دانشگاه ها برنامه های تبادل اراسموس ، مولانا و فارابی را اجرا می کنند. بنابراین ، دانشجویان در موسسات آموزشی خارجی تجربه آموزشی ارزشمندی کسب می کنند و به کشورهای دیگر سفر می کنند.
معرفی دانشگاه های ترکیه – زبان آموزش
بیشتر برنامه ها در دانشگاه های دولتی ترکیه به زبان ترکی ارائه می شوند ، اما برنامه های انگلیسی را نیز می توان یافت. در دانشگاه های خصوصی ، برنامه های بسیار بیشتری به زبان انگلیسی وجود دارد. اگر سطح دانش زبان انگلیسی یا ترکی دانش آموزان برای پذیرش کافی نباشد ، دانشگاه ها همچنان داوطلب می پذیرند. در این حالت ، دانشگاه ها قبل از شروع دوره ، برنامه های آمادگی یک ساله را به زبان انگلیسی / ترکی ارائه می دهند.
معرفی دانشگاه های ترکیه - انواع موسسات آموزشی
تحصیلات عالیه در ترکیه در سال 1982 با قانونی واحد سه نوع موسسه آموزش عالی تأسیس کرد:
- دانشگاه های دولتی؛
- دانشگاه های بنیاد یا خصوصی
- آموزشگاه های حرفه ای دو ساله
همچنین در ترکیه ، دانشگاه دفاع ملی و آکادمی پلیس وجود دارد.
حدود 200 موسسه آموزش عالی در کشور ترکیه وجود دارد که دانشگاههای دولتی 62٪ از کل این تعداد را تشکیل می دهند. از زمان پیوستن ترکیه به روند بولونیا ، همه دانشگاه ها برنامه های تحصیلی کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا را اجرا می کنند.
معرفی دانشگاه های ترکیه - دانشگاه های دولتی
دانشگاه های دولتی شهریه کمتری نسبت به موسسات خصوصی می گیرند اما ورود به آنها سخت تر است. بودجه دانشگاه های دولتی از بودجه دولت تأمین می شود. بنابراین ، دانشگاه ها امور مالی خود را مدیریت نمی کنند ، به عنوان مثال حقوق اساتید را تعیین نمی کنند. کادر آموزشی 3 نامزد را برای سمت ریاست انتخاب می کنند و رئیس جمهور تصمیم نهایی را می گیرد.
نمونه هایی از دانشگاه های دولتی:
- دانشگاه بوگازیچی
- دانشگاه فنی خاورمیانه
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه فنی استانبول
- دانشگاه هنرهای زیبا میمار سنان
و ... می باشد.
معرفی دانشگاه های ترکیه – دانشگاه های خصوصی
دانشگاه های خصوصی (بنیاد) که توسط بنیادهای بزرگ خصوصی تأسیس شده اند. بیشتر آنها توسط خانواده های ثروتمند ترک ایجاد شده و بقیه توسط کشورهای دیگر (به طور عمده ایالات متحده آمریکا) تأمین می شود. یکی از اهداف اصلی چنین تأمین مالی ، توسعه آموزش عالی در کشور است. بنابراین جای تعجب نیست که دانشگاه های خصوصی بیشتر از دانشگاه های دولتی در لیست های رتبه بندی های جهانی قرار دارند. با این وجود ، چندین دانشگاه دولتی با عنوان خصوصی ترین موسسه آموزش عالی ترکیه با دانشگاه های خصوصی رقابت می کنند.
طی 15 سال گذشته ، حدود 75 دانشگاه خصوصی در کشور افتتاح شده است. بیش از نیمی از آنها در استانبول و مابقی در آنکارا ، ازمیر و سایر شهرها واقع شده اند. دانشگاه ها کادر آموزشی قدرتمندی را جمع می کنند ، کیفیت برنامه های درسی را به دقت کنترل می کنند و استانداردهای بین المللی را حفظ می کنند. برای این کار ، آنها با دانشگاه های خارجی همکاری می کنند و برنامه های مشترک و مبادله ای را ارائه می دهند.شهریه دانشگاه های خصوصی به مراتب بالاتر از موسسات آموزشی دولتی است. با این حال ، دانشگاه های خصوصی به دانشجویان در پرداخت شهریه کمک می کنند: معمولاً تقریباً 40٪ از کل دانشجویان از حمایت مالی برخوردار می شوند.
بیشتر دانشگاه های خصوصی دارای خوابگاه ، مراکز خرید کوچک ، بانک ها و دفاتر پست در دانشگاه هستند. همچنین امکانات ورزشی نظیر: زمین های تنیس ، سالن های بدن سازی ، زمین های بسکتبال و فوتبال و حتی استخرهای شنا ایجاد می کنند.
دانشگاه ها سه منبع مختلف بودجه دارند:
- سپرده های سهام
- شهریه دانشجویان
- کمک های دولتی
برخی از دانشگاه های خصوصی ترکیه در رده بندی جهانی بهترین دانشگاه های QS قرار دارند. به عنوان مثال ، دانشگاه Koç (رتبه 451) ، دانشگاه Bilkent (رتبه 501) ، Sabanci دانشگاه (رتبه 521).
برای ورود به این دانشگاه ها ، آزمون ورودی لازم نیست ، اما شرط معدل بسیار حائز اهمیت است.به طور متوسط 80٪ زبان تدریس انگلیسی است ، بنابراین دانشگاه ها به نمره TOEFL یا یک سال برنامه آموزش زبان نیاز دارند.
معرفی دانشگاه های ترکیه - ISSA
انجمن بین المللی خدمات دانشجویی (ISSA TURKEY) اولین سازمان غیردولتی است که برای ارتقا دانشگاه های ترکیه در خارج از کشور ایجاد شده است. ISSA در سال 2015 در آنکارا تاسیس شد. اهداف و مسئولیت های آن شامل:
- جذب دانشجویان خارجی به ترکیه ؛
- ارتقا دانشگاه های ترکیه
- دفاع از حقوق دانشجویان خارجی در ترکیه ؛
- مشاوره به دانشجویان بین المللی
- کمک به فارغ التحصیلان خارجی در یافتن شغل ؛
- سازماندهی برنامه های آموزشی و ورزشی برای دانشجویان و فارغ التحصیلان بین المللی
- این انجمن شامل 10 دانشگاه دولتی و 10 دانشگاه خصوصی است.
انجمن آموزش ترکیه (Türk Eğitim Derneği) مطابق با بینش و رهبری آتاتورک در اول ژانویه 1928 تاسیس شد. او همیشه به نقش مهم آموزش در نوسازی ترکیه اعتقاد داشت. وظایف انجمن شامل موارد زیر است:
- ایجاد مدارس ارائه دهنده آموزش با کیفیت به زبانهای ترکی و خارجی.
- بورس تحصیلی برای دانشجویان فراهم کنید.
- در تدوین سیاست آموزشی ترکیه مشارکت فعال داشته باشید.
- انجمن دانشگاه TED را تأسیس کرد.
معرفی دانشگاه های ترکیه - دانشگاه های برتر
طبق رتبه بندی QS در سال 2020 ، 5 دانشگاه در ترکیه جزو 700 دانشگاه برتر جهان شدند: دانشگاه Koç ، دانشگاه Sabancı ، دانشگاه Bilkent ، دانشگاه فنی خاورمیانه و Bogazici. علاوه بر این ، QS 12 دانشگاه ترکیه را در میان 100 دانشگاه برتر در حال توسعه اروپا و آسیای میانه قرار داده است. این دانشگاه ها فقط در اواخر قرن 20 افتتاح شدند ، بنابراین با گذشت زمان ، موقعیت های آنها بیشتر خواهد شد.
- دانشگاه کوچ (Koç Üniversitesi): دانشگاه کوچ در سال 1993 توسط یکی از ثروتمندترین افراد ترکیه ، وهبی کوچم تاسیس شد و به سرعت مقام های برتر را بدست آورد. بسیاری از پروژه های تحقیقاتی دانشگاه توسط شورای تحقیقات اروپا پشتیبانی می شوند. بهترین رشته های این دانشگاه زیست شناسی و داروسازی است: دانشمندان جوان این رشته ها برنده جایزه TurkishBA GEBİP در سال 2016 شدند.
- دانشگاه ساباجی (Sabancı iversniversitesi ): بنیاد Sabanci بیش از 40 موسسه آموزشی ، فرهنگسرا و کتابخانه در سراسر کشور ایجاد کرده است. دانشگاه Sabanci دارای مراکز تحقیقاتی چند رشته ای است. بیشتر آنها به تحقیق در زمینه اقتصاد و دارایی مشغول هستند.
- دانشگاه بیلکنت (Bilkent Üniversitesi): در سال 1984 توسط احسان دوگراماچی ، پزشک متخصص اطفال ترکیه تاسیس شد. Bilkent Üniversitesi اولین موسسه خصوصی آموزش عالی در ترکیه است. این دانشگاه برنامه های بورسیه تحصیلی ای را ارائه می دهد که حدود 47٪ دانش آموزان در آن شرکت می کنند. دانشگاه بیلکنت به دلیل تربیت متخصص در مدیریت دولتی و علوم سیاسی مشهور است.
- دانشگاه فنی خاورمیانه (Orta Doğu Teknik Üniversitesi): اولین دانشگاه به سبک اروپایی در ترکیه که در سال 1956 افتتاح شد . از زمان تأسیس ، دانشگاه فنی خاورمیانه بر همکاری بین المللی متمرکز شده است ، بنابراین تمام برنامه های آموزشی به زبان انگلیسی تدریس می شوند. این دانشگاه در پروژه های بین المللی شرکت می کند و با سازمانهایی مانند ناسا و ناتو تعامل دارد. مزیت اصلی موسسه آموزشی دانشکده فنی و مهندسی و توسعه آن در زمینه مواد سازه ای و مهندسی است.
- دانشگاه بغازیچی (Boğaziçi Üniversitesi): تاریخ این دانشگاه ارتباط تنگاتنگی با روشنگریان آمریکایی K.Robert و S.Hamlin دارد. در سال 1863 ، آنها یک مدرسه عالی آمریکایی در استانبول تشکیل دادند که بعداً به یک دانشگاه دولتی ترکیه تبدیل شد. تدریس در این دانشگاه به زبان انگلیسی است. این دانشگاه برنامه های آموزشی مختلفی را ارائه می دهد که در میان آنها دانشکده فناوری رایانه بسیار برجسته است.
معرفی دانشگاه های ترکیه - مهمترین دانشگاه های انگلیسی زبان
بسیاری از دانشگاه های ترکیه به طور انحصاری به زبان انگلیسی تدریس می کنند. در اینجا برنامه ها بسیار ارزان تر از کشورهای اروپایی هستند. اکثر دانشگاه های انگلیسی زبان یا توسط مراکز تحقیقاتی آمریکا و اروپا پشتیبانی مالی می شوند ، یا در اصل به عنوان مدارس خارجی ایجاد شده اند.
معرفی دانشگاه های ترکیه - دانشگاه های رایگان
هیچ دانشگاه کاملاً رایگانی وجود ندارد ، اما دانشگاه های دولتی هزینه کمی را دریافت می کنند. تحصیل در دوره کارشناسی به زبان ترکی حدود 500 دلار هزینه دارد.هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی به زبان انگلیسی طور متوسط بین 600 تا 1500 دلار در سال می باشد. هزینه های روزمره زندگی نیز معمولاً از 500 دلار در ماه بیشتر نیست . دولت همچنین یک بورس تحصیلی Turkiye Burslari ارائه می دهد که 100٪ هزینه تحصیل در تمام مقاطع تحصیلی را پوشش می دهد.
معرفی دانشگاه های ترکیه - حقایق جالب در مورد دانشگاه های ترکیه
- دانشگاه بیلکنت ارکستر سمفونیک خاص خود را دارد که هر ساله بیش از 50 کنسرت برگزار می کند. همچنین به سایر شهرهای ترکیه سفرکرده و به اجرای موسیقی می پردازند.
- دانشگاه کوچ در قلمرو منطقه تفریحی سابق اشراف ترک واقع شده است. احتمالاً به همین دلیل است که دانشگاه فضای خلوت ایجاد می کند و میدان مقابل دانشگاه مکان مورد علاقه دانشجویان است.
- در مراسمی با حمایت مالی سازمان ملل متحد ، Enver Yucel ، رئیس هیئت امنای دانشگاه باهچه شهیر ، جایزه مشارکت در آموزش جهانی را دریافت کرد. وی اولین ترک در جهان شد که در این زمینه جایزه دریافت کرد.
- دانشگاه بغازیچی اولین موسسه آموزش عالی آمریکایی است که در خارج از ایالات متحده مستقر است. در سال 1863 به عنوان کالج رابرت افتتاح شد. امروزه ، این دانشگاه کاملاً تحت کنترل دولت ترکیه است اما همچنان با سیستم آموزشی آمریکا ارتباط مستقیمی دارد.
- تقریباً 63٪ از کل دانشجویان در دانشگاه Bilkent بورسیه می شوند.
- آکادمی پلیس ترکیه نه تنها افسران اجرای قانون آینده را آموزش می دهد بلکه تیم پلیس قطر را برای جام جهانی 2022 آماده می کند. در حال حاضر 960 واحد پلیس قطر در 58 دوره مختلف در آکادمی آموزش دیده اند. ترکیه علاوه بر خدمات آموزشی ، پرسنل ، واحدهای دفع بمب و سگ های پلیس خود را نیز فراهم خواهد کرد [12].
- در سال 2019 ، جنبش زباله صفر در ترکیه راه اندازی شد. هدف آن کاهش میزان زباله تولید شده در کشور بود. مشخص شد که تا 31 دسامبر سال 2020 ، دانشگاه ها باید به Zero Waste ملحق شوند. در همان سال ، در 20 آوریل ، دانشگاه بیلکنت به اولین دانشگاه در ترکیه تبدیل شد که نتایج قابل توجهی در این جنبش بدست آورد.
جزئیات بیشتر را در مقاله زیر بخوانید:
تحصیل در ترکیه
نویسنده : سیمین دخت کاظمی
تاریخ به روزرسانی 1402/3/3